Säännöt
SUOMEN OMAKOTILIITON SATAKUNNAN PIIRI RY
FINLANDS EGNAHEMSFÖRBUNDS SATAKUNNAN DISTRIKT RF
Suomen Omakotiliiton Satakunnan piiri ry:n säännöt
Nimi, kotipaikka ja kieli
1§
Yhdistyksen nimi on Suomen Omakotiliiton Satakunnan piiri ry.
Sen kotipaikka on Pori ja toimialueena Satakunta sekä Sastamalan kaupunki Pirkanmaan maakunnasta. Näissä säännöissä siitä käytetään nimitystä piiri.
Piiri on Suomen Omakotiliitto ry:n (Finlands Egnahemsförbunds rf) jäsenjärjestö. Näissä säännöissä Suomen Omakotiliitto ry:stä käytetään nimitystä liitto. Piiri on suomen- ja ruotsinkielinen. Pöytäkirja- ja rekisteröimiskielenä yhdistysrekisteriin on suomi.
Tarkoitus ja toimintamuodot
2§
Piirin tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana alueellisena piirijärjestönä
- puolustaa ja valvoa omakotitalon, vapaa-ajan asunnon ja asunto-osakkeen omistajien ja asukkaiden oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja
- tehdä työtä heitä koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja uudistamiseksi sekä
- vaikuttaa ja ohjata mainittujen asumismuotojen lisäämiseen ja kehittämiseen sekä asumisviihtyvyyden parantamiseen tähtääviin toimiin.
- edunvalvonnan järjestäminen alueellaan piiri- ja aluehallintoviranomaisiin ja kuntayhtymiin sekä muihin alueellisiin yhteistoimintaelimiin
- jäsenistön edunvalvonnan järjestäminen myös paikallisella tasolla siellä, missä se ei muuten toteudu
- jäsenkentän järjestäytymisen kehittäminen alueellaan ja
- yhteydenpito jäsenyhdistyksiin sekä yhteistoiminnan koordinointi ja johtaminen voimavarojen tarkoituksenmukaiseksi käyttämiseksi.
3§
Tarkoituksensa toteuttamiseksi piiri
- tekee yhteistyötä toimialansa, alueellisten ja paikallisten viranomaisten sekä toimielinten ja järjestöjen kanssa
- vaikuttaa toimialansa asioiden kehittämiseen, alueellisella ja paikallisella tasolla
- osallistuu toimialansa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon
- johtaa jäsenkenttänsä järjestäytymisen kehittämistyötä
- tukee jäsenyhdistystensä toimintaa ja sen kehittämistä ja tätä kautta myös näiden yksittäisiä jäseniä
- järjestää koulutus-, kulttuuri- ja yleisötilaisuuksia sekä
- tarjoaa jäsenilleen heidän tarvitsemiaan palveluja
Piiri voi toimintansa tukemiseksi
- harjoittaa julkaisu- ja kustannustoimintaa,
- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja,
- järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä
- hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarvittavia kiinteistöjä ja osakkeita.
Jäsenyyttä koskevat määräykset
4§
Piirin varsinaisia jäseniä ovat piirin toimialueella sijaitsevat Suomen Omakotiliitto ry:n rekisteröidyt jäsenyhdistykset, jotka piirihallitus hyväksyy, ja joita näissä säännöissä kutsutaan yhdistyksiksi.
Varsinaisten jäsenten lisäksi piirihallitus voi hyväksyä piirin kannattajajäseneksi luonnollisen tai oikeushenkilön.
Piirikokous voi kutsua toiminnassa erittäin ansioituneen piirin entisen puheenjohtajan tai piirin toiminnassa ansioituneen henkilön kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi.
5§
Yhdistyksen tulee piirin jäsenenä pitää piiri tietoisena sellaisista alueellisen tason hankkeista, valmisteluista, päätöksistä, julkaisuista tai muista seikoista, joilla saattaa olla merkitystä piirin toiminnalle.
Yhdistyksen tulee tukea piirin toimintaa
- ehdottamalla sen käyttöön taitaviksi ja suorituskykyisiksi tunnettuja jäseniään,
- avustamalla piiriä tutkimustoiminnassa ja tietojenkeruussa,
- varaamalla piirin edustajille puheoikeus yhdistyksen kokouksissa sekä tiedottaa etukäteen yhdistyksen ja piirin suhteisiin vaikuttavista hankkeista sekä
- noudattamalla piirin sääntöjä.
6§
Yhdistyksen tulee, erotessaan liiton jäsenyydestä, samalla erota myös piirin jäsenyydestä. Yhdistyksen erottamisesta päättää piirikokous. Eron myötä piirin ja jäsenjärjestön velvollisuudet toisiaan kohtaan lakkaavat
Piirin toimielimet
7§
Toimielimet ovat piirikokous ja piirihallitus. Päätösvaltaa käyttää piirikokous. Toimeenpaneva elin on piirihallitus. Se voi asettaa asioiden valmistelua varten pysyviä valiokuntia, tilapäisiä toimikuntia tai muita tarpeelliseksi katsomiaan työelimiä.
Piirikokoukset
8§
Sääntömääräisen kokouksen ajankohdasta on ilmoitettava jäsenille viimeistään yhtä (1) kuukautta ennen kokousta. Kutsu piirin kokoukseen on toimitettava jäsenille viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta sähköpostitse yhdistyksen ilmoittamalla osoitteella tai kirjallisella kutsulla. Kutsun tulee sisältää kokouksen aika, paikka ja esityslista liitteineen sekä ne jäsenmäärätiedot, joihin kokousedustajien määrä perustuu. Ylimääräinen kokous kutsutaan koolle kuten varsinainen kokous. Kokouskutsussa on mainittava aika, paikka ja kokouksessa käsiteltävät asiat.
Jäsenyhdistyksellä on oikeus tehdä piirikokouksille aloitteita. Kevätkokoukseen tarkoitetut aloitteet on toimitettava piirihallitukselle tammikuun loppuun mennessä. Syyskokoukseen tarkoitetut aloitteet on toimitettava piirihallitukselle elokuun loppuun mennessä. Aloitteet on liitettävä piirihallituksen lausunnoilla varustettuina kokouskutsuun.
Piirikokousedustajat tuovat valtakirjat kokoukseen ja ne tarkastetaan ennen kokousta.
Piirin jäsenyhdistykset voivat osallistua kokoukseen postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta piirihallituksen päätöksen mukaisesti.
Piirin kokous voidaan piirihallituksen päätöksellä järjestää ilman kokouspaikkaa etänä tietoliikenneyhteyden avulla.
9§
Yhdistysten edustajat kokoontuvat piirihallituksen kutsusta piirin varsinaisiin kokouksiin maalis-toukokuussa (kevätkokous) ja loka-joulukuussa (syyskokous) sekä tarvittaessa ylimääräisiin kokouksiin. Ylimääräisen kokouksen koolle kutsumisesta päättää piirihallitus. Se on kutsuttava koolle kahden (2) kuukauden kuluessa, kun vähintään yksi viidesosa (1/5) äänioikeutetuista jäsenyhdistyksistä sitä jonkin asian käsittelemistä varten kirjallisesti piirihallitukselta vaatii.
l0§
Yhdistys on oikeutettu lähettämään piirikokoukseen yhden edustajan jokaista alkavaa kahtasataa (200) henkilöjäsentä kohden. Jäsenyhdistyksen jäsenmääräksi katsotaan se määrä henkilöjäseniä, jotka ovat maksaneet jäsenryhmänsä mukaisen jäsenmaksun edellisenä kalenterivuonna liiton osuudelta joulukuun loppuun mennessä
Äänioikeutta piirikokouksissa käyttävät yhdistyksen valtuutetut edustajat. Kokousedustaja voi edustaa vain yhtä yhdistystä. Yritys- ja yhteisöjäsenillä ei ole kokouksissa äänioikeutta, ainoastaan puheoikeus.
Piirikokous valitsee keskuudestaan kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, ääntenlaskijat ja kaksi pöytäkirjantarkistajaa.
Kevätkokouksessa
- todetaan kokouksen laillisuus,
- käsitellään piirihallituksen kertomus edelliseltä toimintavuodelta ja tilinpäätös sekä tilin- tai toiminnantarkastuskertomus, vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä piirihallitukselle ja muille tili- ja vastuuvelvollisille,
- nimetään tarvittaessa piirin ehdokkaat liiton hallitukseen ja liittovaltuustoon sekä heille henkilökohtaiset varahenkilöt tai todetaan aiemmin valitut sekä
- käsitellään muut piirihallituksen valmistelemat tai yhdistysten piirihallitukselle tammikuun loppuun mennessä kirjallisesti esittämät asiat
Syyskokouksessa
- todetaan kokouksen laillisuus,
- todetaan liiton taloudellinen tuki ja päätetään mahdollisesta jäsenyhdistyksen jäsenmaksusta sekä kannattajajäsenen jäsenmaksusta,
- päätetään piirihallituksen jäsenten ja tilin- tai toiminnantarkastajan- (jien) palkkioista,
- vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa toimintavuotta varten,
- valitaan piirin hallituksen puheenjohtaja kahdeksi (2) kalenterivuodeksi,
- päätetään piirihallituksen jäsenmäärästä 4–12, tarvittaessa valitaan erovuoroisten tilalle varsinaiset uudet jäsenet kahdeksi (2) kalenterivuodeksi sekä vähintään kaksi (2) varajäsentä vuodeksi kerrallaan,
- päätetään varajäsenten kutsumisjärjestyksestä, jos varajäsenet eivät ole henkilökohtaisia
- valitaan tilin- tai toiminnantarkastaja (1–2) ja varatilin- tai varatoiminnantarkastaja (1–2) sekä
- käsitellään muut piirihallituksen valmistelemat tai yhdistysten piirihallitukselle elokuun loppuun mennessä kirjallisesti esittämät asiat.
Piirihallitus
11§
Piirihallitukseen kuuluvat kahdeksi (2) kalenterivuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja ja vähintään neljä (4) ja enintään kaksitoista (12) valittua muuta varsinaista jäsentä sekä vähintään kaksi (2) kalenterivuodeksi kerrallaan valittua varajäsentä.
Piirin hallituksen puheenjohtajaa kutsutaan piirin puheenjohtajaksi. Piirihallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja keskuudestaan tai sen ulkopuolelta sihteerin, taloudenhoitajan sekä muut tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt.
Piirihallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kolme (3) piirihallituksen jäsentä sitä kirjallisesti vaatii. Kutsu toimitetaan hallituksen määrittelemällä tavalla. Kutsu piirihallituksen kokoukseen on toimitettava viisi (5) päivää ennen kokousta.
Piirihallitus on toiminnastaan vastuussa piirikokouksille. Piirihallituksen kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet muista hallituksen jäsenistä on läsnä. Varsinaisen jäsenen ollessa estynyt saapumasta kokoukseen tulee varajäsen hänen tilalleen. Varajäsenet tulevat varsinaisten jäsenten tilalle piirikokouksen päättämässä järjestyksessä.
Piirihallituksen toimikausi on kalenterivuosi.
Piirihallituksen työvaliokunta
Piirihallituksen työvaliokuntaan kuuluvat piirin puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja taloudenhoitaja. Työvaliokunta voi täydentää kokoonpanoa tarpeen mukaan. Työvaliokunnan tehtävänä on piirihallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelu. Työvaliokunta huolehtii piirin toistuvista ja juoksevista asioista sekä muista sille määrätyistä tehtävistä.
Toiminnan rahoittaminen
12§
Piirin talous perustuu ensisijaisesti liiton taloudelliseen tukeen. Syyskokous voi päättää yhdistyksiltä perittävästä jäsenmaksusta.
Piirin nimen kirjoittaminen
13§
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa. Lisäksi sen voi kirjoittaa henkilö, jolla on siihen hallituksen erikseen antama henkilökohtainen oikeus.
Toiminta- ja tilikausi
14§
Piirin toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
Tilit ja muut hallintoa koskevat asiakirjat jätetään tilin- tai toiminnantarkastajan-(jien) tarkastettavaksi helmikuun loppuun mennessä.
Tilin-/toiminnantarkastuskertomus on annettava piirihallitukselle viimeistään maaliskuun 15.päivänä.
Sääntöjen muuttaminen
15§
Päätöksiin, jotka tarkoittavat sääntöjen muuttamista, vaaditaan piirikokouksessa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) äänestyksissä annetuista äänistä.
Piirin purkaminen
16§
Päätökseen, jolla piiri puretaan, vaaditaan piirikokouksessa vähintään viisi kuudesosaa (5/6) äänestyksessä annetuista äänistä.
Piirin purkautuessa sen jäljelle jäänyt omaisuus luovutetaan piirin varsinaisille jäsenille niiden edellisen vuoden liitolle jäsenmaksunsa maksaneiden henkilöjäsenten määrän suhteessa.
Yleisiä säännöksiä
17§
Kokouksista pidetään pöytäkirjaa, joka on asianmukaisesti tarkastettava. Päätökset tehdään vaaleissa yksinkertaisella äänten enemmistöllä ja asiakysymyksissä ehdottomalla enemmistöllä, paitsi 15. ja 16. §:ssä mainituissa tapauksissa.
Tasatulos vaalissa ratkaistaan arvalla
Puhe- ja läsnäolo-oikeus piirikokouksissa on piirin kunniapuheenjohtajalla, kunniajäsenillä ja niillä ulkopuolisilla henkilöillä, joille kokous sen myöntää.
18§
Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
Piirin kaikessa toiminnassa noudatetaan yhdistyslain säännöksiä, joita edellä olevat pykälät täsmentävät.
Hyväksytty ja päätetty piirin kokouksessa 14.12.2024.